"Een vernieuwde aanpak van de omgeving zoals die van een publieke ruimte drong zich op."

Een volwaardige en drukbezochte stadswijk in het Leuvense

Het voorbije decennium groeide Campus Gasthuisberg van het UZ Leuven uit tot een volwaardige en drukbezochte stadswijk in het Leuvense.

Een aantal evoluties in de zorgsector — zoals een sterk groeiend aantal consultaties en dagopnames — zorgden voor nog meer beweging en bezoekers op de campus. Een vernieuwde aanpak van de omgeving zoals die van een publieke ruimte drong zich op.

UZ Leuven - Inkomhal Oost

Adieu aan de oude iconische kleurenpijlen

De bewegwijzering met de iconische kleurenpijlen die al dateerde van 1982 volstond niet meer. De kleurenpijlen, die ons vanuit de centrale ontvangsthal meenamen tot aan een eindbestemming waren aan vervanging toe.

In de plaats kwam een toekomstgerichte bewegwijzering die iedereen op een uniforme en heldere manier naar elke mogelijke locatie in het ziekenhuis gidst en die kan meegroeien met de campus.

UZ Leuven - de oude wayfinding met de iconische kleurenpijlen

De wayfinding studie en circulatie

Aan de uitrol van de nieuwe bewegwijzering en wayfinding ging een studie van 4 jaar vooraf. De studie werd aangevat met een grondige inventarisatie van de volledige binnen- en buitenomgeving van de campus. De verschillende toegangen, gebouwen en alle eindbestemmingen werden zorgvuldig in kaart gebracht.

Aansluitend werden all circulatiestromen grondig bekeken en dit vanuit verschillende standpunten: circulatie bezoekers, circulatie patiënten, circulatie zorgpersoneel en circulatie logistieke medewerkers. Ook het begrijpen van de processen en operationele procedures van het ziekenhuis was een belangrijk onderdeel bij de ontwikkeling van de circulatie.

Uit de studie van de methodiek kwam naar voor dat de oude wayfinding methodiek met de kleurenpijlen niet meer optimaal werkte. Door de exponentiële groei van het ziekenhuis waren er te veel verschillende routes met kleurenpijlen ontstaan waardoor er overmatig veel signalisatie nodig was en de gebruikers het overzicht verloren.

Er moest gezocht worden naar een methodiek die de gebruiker van punt A naar punt B kon gidsen met een minimum aan signalisatie en informatie. Een methodiek met straten en poorten kwam daarbij naar voor als meest geschikt in relatie tot de omgeving.

De nieuwe methodiek werd vervolgens vertaald naar concrete functionele signalisatiedragers met gebruikersgerichte informatie (infopunten, oriëntatiepunten, overzichtsplannen, wegwijzers, trap- en liftborden, niveau-aanduidingen, aanduiding zones, aanduiding ruimtes en routes, lokaalnummers, aanduiding faciliteiten…).

In een laatste studiefase werden al deze signalisatiedragers geïnventariseerd op plan.

"Twee volwaardige toegangszones loodsen je voortaan de campus binnen"

Toegang Oost en toegang West

Geen klassiek ziekenhuis meer met één ingang, maar 2 volwaardige toegangszones loodsen je voortaan de campus binnen: toegang Oost en toegang West.

Eenmaal binnen de campus lopen — in het nieuwe concept van de campus — binnen en buiten in elkaar over. Het hele ziekenhuis wordt in de toekomst naar het voorbeeld van een stedelijke omgeving een afwisseling van straten, pleinen en open ruimtes met ontspanningsmogelijkheden.

UZ Leuven - Toegang Oost en Toegang West

7 straten vormen de centrale assen

Toegang Oost en toegang West zijn verbonden via een brede publieke gang, de Groene straat genaamd. In totaal zorgen 7 straten, die telkens de naam van een kleur kregen, voor 7 centrale assen binnen de campus.

In elke straat zijn er vervolgens een aantal poorten (te vergelijken met huisnummers) waarachter zich bepaalde diensten of eenheden bevinden.

Door de invoering van straten en poorten ontstaan goed gedefinieerde en logische circulatiestromen met een duidelijk patroon. In een straat sla je af bij een poort, gaat dan naar het juiste niveau en vervolgens naar de juiste eindbesteming – zijnde een dienst, consultatie of medische afdeling.

UZ Leuven - Campusplan

7 nieuwe kleuren als basis voor de bewegwijzering

De 7 kleuren van de straten vormen ook meteen de basis voor de nieuwe bewegwijzering en wayfinding binnen de campus. Er werd gekozen voor de 3 primaire kleuren: Rood (RO), Geel (GE), Blauw (BL); 3 de secundaire kleuren: Oranje (OR), Groen (GR), Paars (PA); aangevuld met Bruin (BR).
In de nieuwe bewegwijzering worden de namen van deze kleuren soms verkort tot de eerste 2 letters.

UZ Leuven - 7 nieuwe kleuren sign

Met het juiste adres naar jouw eindbesteming

Elke eindbestemming kreeg een eigen adres, bijvoorbeeld Groene straat, poort 2, niveau 4, volgletter b.

Het adres wordt ziekenhuisbreed toegepast en geldt voor zowel bezoekers, patiënten, zorgkundigen als voor logistieke doeleinden. Het juiste adres brengt je dus niet alleen vlot op je eindbestemming, maar speelt ook een sleutelrol in de dagelijkse werking van het ziekenhuis.

Datzelfde adres wordt voortaan ook gebruikt in alle mogelijke communicatie tussen de gebruiker en de instelling..

UZ Leuven - wayfinding adres

Een duidelijke en toegankelijke benaming

Met de invoering van straten, poorten en adressen kregen nagenoeg alle diensten en eenheden ook een nieuwe en uniforme benaming.

De bestaande naamgeving met E-nummers om afdelingen te benoemen, maakte plaats voor een naamgeving die duidelijker en toegankelijker is. Een hospitalisatieafdeling wordt dus niet langer benoemd met een eenheidsnummer, maar krijgt een eigen naam zoals Hospitalisatie 14 of Hospitalisatie 29..

UZ Leuven - oriëntatie - wegwijzers - sign

"Universele ontwerpprincipes voor bewegwijzering maken dat iedereen kan deelnemen aan de omgeving en haar infrastructuur."

Een omgeving die toegankelijk is voor iedereen

Door het gebruik van universele ontwerpprincipes voor bewegwijzering kan iedereen deelnemen aan de zorginstelling en haar infrastructuur.

Er werd gekozen voor een systeem dat kleuren (de straten) en codes (de poortnummers en de niveaus) combineert. Kleuren en codes zijn gemakkelijker te herkennen door cultureel en taalkundig diverse gebruikers.

UZ Leuven wordt zo een omgeving die toegankelijk is voor iedereen – ongeacht geslacht, leeftijd, taal, cultuur of capaciteiten.

Universeel ontwerpprincipe wayfinding

Contactpunten en communicatie

Het hele proces impliceerde ook dat de medewerkers en vrijwilligers van UZ Leuven zich moesten aanpassen aan de nieuwe bewegwijzeringstaal.  Door deze te betrekken bij de ontwikkeling en ze te informeren in een aantal sessies, zijn ze de taal ook zelf gaan toepassen in de praktijk.

Vandaag zijn zij de spilfiguren in de vernieuwde communicatie met bezoekers en patiënten en vullen ze de wayfinding aan met zowel formele als ad-hoc bewegwijzeringsinformatie.

Vraag onze GRATIS whitepaper aan: “Wayfinding voor ziekenhuizen en zorginstellingen".

Meer dan 50 pagina’s boordevol tips en inzichten.
Een onmisbare leidraad voor elke zorginstelling.

  • Het belang van wayfinding voor ziekenhuizen en zorginstellingen
  • Tips en inzichten voor een succesvolle wayfinding en bewegwijzering
  • Het ultieme stappenplan voor de implementatie van wayfinding

Vraag nu gratis aan

Whitepaper-wayfidning-ziekenhuizen

Ideeën? Vragen? Contacteer ons voor een creatief gesprek.

Bekijk al onze cases.